Studia gastronomiczne

Studia gastronomiczne to niezbyt popularny zresztą kierunek studiów, wybierany raczej rzadziej niż częściej. Czego zatem dokładnie uczy się na studiach gastronomicznych? Jakie praktyczne umiejętności można zdobyć kończąc takie studia i jaki zawód można wykonywać po takich studiach? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule. Zatem jeśli interesuje cię tematyka studiów gastronomicznych i zastanawiasz się nad ich podjęciem, dowiedz się przed tym jak najwięcej z czym to się wiąże.

CZYM SĄ STUDIA GASTRONOMICZNE?

Studia gastronomiczne to rodzaj studiów, na których dowiesz się nie tylko w jakiś sposób dobrze gotować i wykonywać cuda deserowe, ale również jak odpowiednio żywić człowieka, dobierać odpowiednie proporcje by potrawy były odpowiednio odżywcze i bogate we wszystkie odpowiednie składniki. Dodatkowo to także masa zajęć typowo technicznych, takich jak chemia, fizyka czy mikrobiologia. Dowiesz się tam w jaki sposób należy odpowiednio hodować niektóre gatunki warzyw czy owoców. Dodatkowo na studiach gastronomicznych jest masa przedmiotów związanych z dietetyką. Przecież właśnie pośrednio o tym należy się tam uczyć, prawda? Dobry kucharz posiada nie tylko umiejętności z zakresu przygotowania przepysznych, różnorodnych potraw z każdego zakątka świata, ale także potrafi ocenić czy dana porcja jest odpowiednio zbilansowana i na pewno nie zaszkodzi zdrowiu potencjalnemu głodomorowi.

CZEGO MOŻNA SIĘ NAUCZYĆ NA STUDIACH GASTRONOMICZNYCH?

Studia gastronomiczne
Oprócz wyżej wspomnianych umiejętności z zakresu żywienia i dietetyki człowieka, na studiach gastronomicznych przede wszystkim kształci się świetnie funkcjonujących kucharzy i całe zaplecze personelu związanego z hotelarstwem. Studenci przechodzą przez naukę gotowania wszelkich możliwych rodzajów potraw – od przeróżnego rodzaju zup po skomplikowane desery, jak również olbrzymie torty. Studia gastronomiczne stawiają na jak najwięcej praktyki, ponieważ zawód kucharza jest przede wszystkim praktycznym zawodem. Studenci mają masę zajęć w pracowniach, które są odpowiednio pod to zaadoptowane.

MIEJSCA PRACY PO STUDIACH GASTRONOMICZNYCH

Kończąc studia gastronomiczne można podjąć pracę w wielu miejscach, w których oferowane są usługi gastronomiczne, czyli są to wszelkiego rodzaju restauracje czy hotele, w których również są restauracje. Praca w sławnej i poważanej restauracji jest dla kucharza spełnieniem najskrytszych marzeń. Dostaje on świetnie wykwalifikowanych pracowników, którzy są jego pomocnikami w kuchni i tworzy swoje specjały. W pracy w gastronomii istnieje możliwość szybkiego i bardzo prestiżowego awansu. Bowiem każda znana i dobra restauracja cieszy się mianem odpowiedniej liczby gwiazdek, która zależy właśnie od jakości podawanych dań. Zdobycie pięciu gwiazdek, czyli najwyższej możliwej oceny, jest dla kucharzy niezwykłym wyróżnieniem. Restauracja zostaje umieszczona wtedy w odpowiednim rankingu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here