W obliczu zmian klimatycznych i intensyfikacji ekstremalnych zjawisk pogodowych uprawa roślin staje przed wyzwaniami, które mają na celu zapewnienie dobrego i zdrowego jedzenia przy znikomym wpływie na środowisko naturalne oraz braku podatności na susze lub inne anomalia. Jednym z rozwiązań, które pomoże przyczynić się do zapobiegnięcia kryzysu żywnościowego, jest hydroponika. Dowiedz się, na czym polega ten rodzaj uprawy i jakie niesie korzyści dla rolnictwa.
Jak działa hydroponika?
Wbrew temu, co mówi wielowiekowe doświadczenie człowieka w kwestii rolnictwa, roślina nie potrzebuje ziemi do wzrastania. Procesem umożliwiającym wzrastanie jest fotosynteza. W czasie fotosyntezy w wyniku reakcji wody i dwutlenku węgla (przy udziale promieni słonecznych) powstaje glukoza, odżywiająca roślinę, oraz tlen, będący produktem ubocznym. W warunkach naturalnych woda pobierana jest głównie z gleby, w której znajdują się też substancje odżywcze. Stąd powszechne przekonanie, że nie ma uprawy roślin bez ziemi.
Hydroponika natomiast polega zastąpieniu gleby odpowiednim podłożem, które dostarcza roślinie wszystkich niezbędnych składników do fotosyntezy, a także zaaranżowaniu kontrolowanych warunków atmosferycznych, które sprzyjają ich rozwojowi. Rośliny mogą znajdować się w wodnym, napowietrzanym roztworze lub być ukorzenione w specjalnie przygotowanym podłożu internym (np. keramzycie lub wełnie kamiennej).
Hydroponika a efektywność upraw
Tradycyjne uprawy glebowe są niestety uzależnione od czynników, na które nie mamy wpływu – zbyt mała lub zbyt duża ilość opadów, wyjawione gleby, przymrozki i inne zjawiska naturalne. Dlatego przy skrajnie niekorzystnych warunkach nawet cała uprawa może pójść na marne, generując duże straty dla gospodarstwa. Tymczasem w uprawach hydroponicznych, które umieszczane są w specjalnie przygotowanych do tego pomieszczeniach, w których aranżowane są warunki atmosferyczne, roślina zawsze otrzymuje tyle wartości odżywczych, ile potrzebuje do prawidłowego wzrastania.
Efektem uprawy jest osiągnięcie dorodnych osobników, które w pełni wykorzystują swój potencjał genetyczny. Dlatego rolnicy, którzy zdecydowali się na uprawy hydroponiczne, otrzymują rośliny pełne walorów odżywczych oraz charakteryzujących się znakomitym smakiem. Zbiory mogą następować nawet kilkukrotnie częściej w ciągu roku niż w przypadku upraw glebowych.
Hydroponika – rolnictwo zrównoważone, przyjazne dla środowiska
Tradycyjne rolnictwo wywiera znaczny wpływ na środowisko naturalne. Zanieczyszczane są gleby oraz wody gruntowe. Konieczność nawadniania powoduje także duże zużycie wody w produkcji rolnej.
Rolnictwo hydroponiczne w bardzo dużym stopniu niweluje wpływ uprawy roślin na środowisko. Zużycie wody zmniejszone jest nawet o 95%, m.in. dzięki wewnętrznym systemom recyklingu.
Emisja chemikaliów do gleby i atmosfery jest całkowicie wyeliminowana, a wykorzystanie kilkunastokrotnie mniejszej powierzchni niż uprawie glebowej pozwala osiągnąć znacznie większe plony. Co więcej, wykorzystanie odnawialnych źródeł energii i energooszczędnego oświetlenia LED-owego znacznie ogranicza zużycie energii, jaka jest niezbędna do uprawy.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat różnych metod upraw hydroponicznych. Zajrzyj do artykułu Na czym polegają wertykalne uprawy hydroponiczne i jakie niosą korzyści dla produkcji rolno-spożywczej?